Outi Rikola

Stressinhallinta ja mindfulness

Outi Rikola

Outi Rikola

 

Lyhytpsykoterapian erityispätevyys

(Integrum instituutti)

Mindfulness­-kouluttaja

(Integrum instituutti)

Outin tarina

(Tai miksi kukaan haluaisi tehdä töitä psykologisen hyvinvoinnin eteen entisen insinöörin kanssa?)

Myönnetään. Tykkään kovasti ajatella analyyttisesti. Minusta on ihan huippua purkaa ongelma osiin, löytää sen juuret, ja sitä kautta keksiä ratkaisu. Sellainen ratkaisu, joka korjaa mahdollisimman pohjalta asian, mielellään ihan alkuperäisistä syistä asti. En oikein pidä pikakikoista ja laastaroinneista. Perusteellisuus tuntuu paremmalta. Kai se kulkee suvussa. Sekä äitini että isäni on diplomi-insinöörejä. Ja äidin isä myös. Muistan miten olin pienenä tyttönä kauhean ylpeä omasta äidistäni, kun se oli niin harvinainen näky vappuna, täti jolla oli valkoinen tupsulakki!

Tykkään myös keksimisestä ja uuden oppimisesta. Kohokohtia insinöörin uralla oli ne hetket, kun oivalsi jotain uutta. Ja tuntuihan se hyvältä kun sai ensimmäisen patentin :)

Ja samoista asioista tykkään myös psykologisen hyvinvoinnin koutsina. Haluan kuunnella ja ymmärtää ongelman tai asian perusteellisesti ja syvältä, ja sitten miettiä yhdessä parhaan mahdollisen ratkaisun. Ja oivalluksen hetket on edelleen ihan huippuja :) Oppimisella on nyt vaan paljon syvempi merkitys. Se ei enää tapahdu pelkästään älyllä, vaan myös omakohtaisen sisäänkatsomisen ja tunnustelun tuloksena. Ja ymmärryksen ja oivalluksen seuraus on jotain paljon syvällisempää.

Oppiminen on kaikista tärkeintä siinä mitä teen täällä. Ja oppimisen jakaminen!

Haluan oppia ymmärtämään paremmin. Sinua, minua, muita. Miten kaikki toimii meidän sisällä, ja miten yhteydessä ulkomaailmaan. Mitä voin oppia sellaista, joka auttaisi juuri tähän ongelmaan? Miten me saadaan selville, mikä taito juuri sinun ongelmaan auttaisi? Ja mitä sellaista voin tehdä, että parhaiten autan sinua oppimaan sen?

Olen yli kymmenen vuoden ajan ahminut psykologiseen hyvinvointiin liittyviä kirjoja. Aluksi ahmin niitä oman itseni takia. Nykyään ahmin myös koulutuksia ja kursseja, koska haluan osata auttaa sinuakin. Siksi olen käynyt ja osin parhaillaan käymässä samat Integrum Instituutin koulutukset jotka lääkärit, psykologit ja sosiaalityöntekijät käyvät valmistuakseen kognitiivisiksi terapeuteiksi ja mindfulness-ohjaajiksi.

Kun olin pieni, isälläni oli tapana selittää minulle miten asiat toimii. Isillä oli huippu kyky selittää asiat niin että pieni lapsikin sen ymmärsi. Ilmeisesti tämä kulkee suvussa, koska insinöörin työssäni sain eräästäkin raportista kommentin, että voisiko tämän kirjoittaa vaikeammalla kielellä että se näyttäisi ekspertimmältä! Ja se oli sentään kirjoitettu oikein kunnollisella kirjakielellä (englanniksi), ei tällä puhekielisellä tyylillä, eli siitäkään ei ollut kyse. En oikein pidä sanoilla brassailusta sen takia, että näyttäisin fiksummalta. Haluan sanoa asiat ennenkaikkea ymmärrettävästi ja helposti lähestyttävästi.

Olen halunnut siirtää tätä asioiden selittämistä helposti ja ymmärrettävästi eteenpäin myös seuraavalle sukupolvelle. Selitin omalle silloin 2-vuotiaalle tiedonhaluiselle pojalleni, mitä tasasähkö ja vaihtosähkö on, ja miten ne liittyy vastuksiin, keloihin ja kondensaattoreihin :D Ja arvaa mitä. Poitsuhan ymmärsi :) Tätä asioiden ymmärrettäväksi saamisen kykyä haluan käyttää täälläkin. Toivottavasti se näkyy.

Välitän siitä mitä teen, miksi teen sen ja kenelle teen sen

Haluan tehdä asioita joista on hyötyä tai iloa. Olen aina inhonnut yli kaiken turhaa työtä. Haluan, että minun panoksellani on merkitystä. Siksi lähdin pois tekniikan alalta. Sillä työllä ei vaan enää tuntunut olevan juuri minulle riittävästi merkitystä. Mitä sillä oli väliä kenenkään hyvinvoinnin tai muuten maailman kannalta, saiko osakkeenomistajat tänä vuonna osinkoa vai ei. Pelkästään teknisen suunnittelun ja oppimisen ilo ei enää jaksanut kantaa. Tarvitsin työn, joka puhuttelisi myös sisintä. Halusin auttaa ihmisiä. Halusin, että sillä mitä teen on aidosti ihmisille merkitystä.

Siksi vaihdoin alaa ja aloitin valmennukset Vapaudu.fi -sivustolla

Haluan auttaa toisia, jotka painivat samantapaisten ongelmien kanssa kuin itse olen käynyt läpi. Stressi, merkityksettömyyden tunne, unettomuus, ahdistus, masennus, tyhjyyden tunne… Näistä kaikista voi nousta ylös. Eikä pelkästään selviäjänä, vaan uudenlaisena ihmisenä. Mikään ei opeta niinkuin vaikeudet. On aika klisee jo, että se mikä ei tapa, vahvistaa. Mutta se on totta. Ihminen kasvaa vaikeuksista selvitessään ihmeellisen paljon. Selkeimmin se on käynyt ilmi omassa elämässäni vuonna 2013, käydessäni läpi pitkälle edenneen rintasyövän. Se on suurin kouluni tähän asti. Kaikista suurin. Aivan ihmeellinen.

Tästä on seurannut, että olen aidommin julkisestikin *minä*

Ymmärsin omaa kuolevaisuuttani silmästä silmään katsoessa, että minun on täysin hullua olla jotain muuta kuin mitä oikeasti sisimmässäni olen. On hukkaanheitettyä elämää, jos elän vain jonain muuna, oma aidoin itseni piilossa. Ei se ole todellista, merkityksellistä ja oikeaa. En halua enää elää niin. Meidän aika täällä on rajallinen, haluan käyttää omani mahdollisimman hyvin. Niin, että viimeisellä hetkellä voin katsoa taaksepäin, ja olla tyytyväinen siihen mitä näen.

Siksi täällä sivustollakin saattaa olla asioita, jotka näyttävät vähän oudoilta tai epätavallisilta. Olen vähän avoimemmin aika iloinen ja ystävällinen. En halua kirjoittaa kirjakielellä, koska se ei vaan tunnu minulta. Höpsöttelen välillä. En kirjoita kuivan asiallisesti. Sanon postituslistalaisia ja vähän muitakin ystäviksi (mutta tehän olette minun ystäviä, eikö?!)

En usko teeskentelyyn, en sitten yhtään. Haluan ympärilleni aitoja ihmisiä ja hyviä ystäviä. Haluan nauraa ja iloita (minulla on kuulemma hymyilevä ääni, ja olen myös kuullut, että hyräilen huomaamatta ajatuksissani :D ). Ja ennenkaikkea haluan, että minun työni auttaa mahdollisimman monia pääsemään tavoitteisiinsa ja voimaan entistäkin paremmin. Koska se ei rajoitu vain niihin joiden kanssa minä olen tekemisissä. Se leviää. Paremminvoivien ihmisten läheisiin, ja kaikkiin keiden kanssa nämä ovat tekemisissä. Tämä on niin suuri ajatus, että… En tiedä. Se saa olon todella nöyräksi. Maailma on ihmeellinen :)

Lähetä minulle sähköpostia

osoitteeseen (outi at vapaudu piste fi). Haluaisin mielelläni kuulla mitä mieltä olet tästä sivustosta. Toivon, että siitä on sinulle paljon apua ja iloa nyt ja tulevaisuudessa :)

Terveisin,

Ystäväsi
Outi 3-)

Tsekkaa ilmainen opas stressinhallinnasta ja mindfulnessista

Jos kestät lisää puhekielistä tekstiä ihan oikeasta asiasta, klikkaa allaolevaa nappulaa niin pääset lataamaan kirjoittamani ilmaisen oppaan. Lue se, ja tartu toimeen!

 

Lataa tästä!