Mitä stressi on?

Mitä stressi on?

Mitä stresssi on?

Outi RikolaMiksi kirjoitan puhekielellä?

– Lue täältä

Stressi on elimistön normaali tapa reagoida vaativiin ja uhkaaviin sekä vaarallisiinkin tilanteisiin.

Stressireaktiossa elimistö erittää stressihormoneja (mm. adrenaliini ja kortisoli), jolloin suorituskyky paranee hetkeksi. Lyhytaikainen stressi onkin monesti jännittävää ja piristävää. Adrenaliini saa lihakset pullistumaan ja aivot kirkastumaan, ja kivut ja säryt väistymään. Siksihän ihmiset juovat kahviakin – kofeiini nimittäin tehostaa adrenaliinin vaikutusta!

Stressireaktio on elintärkeä, eloonjäämistä edistävä asia. Sen ansiosta selviämme tiukoista ja vaarallisistakin tilanteista. Vaikeudet kuitenkin alkavat, kun stressi pitkittyy. Stressireaktiossa keho menee ikäänkuin hälytystilaan vaaratilanteen uhatessa.

Tätä stressitilaa ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseksi. Ihmisen systeemi alkaa kärsiä, jos se ei pääse stressitilasta pois. Stressitilassa kehon normaaleista toiminnoista karsitaan, jotta selvittäisiin uhkaavasta tilanteesta. Välitön eloonjääminen on tärkeämpää kuin vaikkapa mielikuvitus, harkinta, empatia, immuunipuolustus tai lihasten rakennus. Stressireaktiossa siis toisaalta suljetaan mielen toiminnasta “turhia” toimintoja pois ja toisaalta käytetään kehon varastoja jättäen samalla uuden rakentaminen pois.


Mindfulness ja stressi - Opas stressinhallintaan

Miten mindfulness auttaa stressinhallinnassa?

Lataa täältä ja lue itse!